Składniki, 4 - 6 porcji:

 50 g masła
 1 por, umyty i pokrojony
 2 ząbki czosnku, obrane i rozgniecione
 1 brokuł, pokrojony
 4 szklanki bulionu
 150 g liści szpinaku
 1 łyżka soku z cytryny
 sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
 1/2 szklanki płynnej śmietanki
 80 g sera ricotta






Wykonanie:

  • Ustawić głęboki średni rondel na dużym ogniu. Włożyć masło, pory i czosnek, gotować mieszając przez 5 minut aż pory zmiękną. Składniki zeszklić i za bardzo nie zrumieniać. Dodać brokuły i bulion, gotować aż brokuły będą miękkie, przez około 8 minut. Dodać szpinak i gotować przez kolejną minutę.
  • Zupę zmiksować na krem. Wymieszać z sokiem z cytryny i doprawić solą oraz pieprzem. Przed podaniem dobrze podgrzać, nie zagotowując. Przelać do miseczek, dodać po 2 - 3 łyżki ciepłej śmietanki, na wierzch ułożyć ser ricotta i udekorować startą skórką z cytryny. Podawać z chrupkim chlebem.