Podziękowania Podziękowania:  2
Pokaż wyniki od 1 do 3 z 3

Wątek: Czy lepiej smażyć na oliwie czy na smalcu?

  1. #1
    Member

    User Info Menu

    Domyślnie Czy lepiej smażyć na oliwie czy na smalcu?

    Olej, oliwa, a może smalec - co wybrać?
    Cała tajemnica kryje się w odpowiednim zastosowaniu każdego z tych produktów. Aby tłuszcze zachowały swoje drogocenne składniki, ale nie szkodziły, trzeba pamiętać o kilku prostych zasadach.
    Po pierwsze - oliwa z oliwek nadaje się tylko do krótkiego smażenia w niskiej temperaturze (do 120°C). Unikajmy jednak długiego smażenia - w skład oliwy wchodzi m.in. kwas oleinowy (będący jednonienasyconym kwasem tłuszczowym), który w wysokiej temperaturze podczas smażenia lub pieczenia ulega (choć w niewielkim stopniu) procesom utleniania i termicznej degradacji do związków toksycznych.
    Po drugie - wszystkie oleje roślinne mają wysoką zawartość wielonienasyconych kwasów tłuszczowych (tzw. NNKT) i z tego względu nie powinno się ich używać do smażenia. O wiele łatwiej utleniają się, a podczas długotrwałego smażenia powstają wolne rodniki szkodliwe dla zdrowia. Oleje (szczególnie rzepakowy, słonecznikowym, wiesiołkowy) najlepiej dodawać do surówek i sałatek. Ważne, aby spożywać je na surowo - nie tracą dobroczynnych składników niszczonych w czasie obróbki termicznej.
    Po trzecie - nie wolno wielokrotnie podgrzewać olejów roślinnych, gdyż znacznie obniża to ich wartość odżywczą, a do tego mogą stać się szkodliwe.
    Po czwarte - do długiego smażenia najlepiej jest używać smalcu. Mimo że jest tłuszczem nasyconym, to w wysokiej temperaturze nie zmienia swojej struktury, skraca czas smażenia i nie wsiąka w potrawy. Pamiętajmy jednak, że tłuszcze tego typu mogą jeść jedynie zdrowe osoby. Należy je ograniczać i zastępować olejami roślinnymi, które nie mają cholesterolu.

  2. #2
    Kobieta

    User Info Menu

    Domyślnie

    Zamiast smalcu można też używać masła klarowanego - w przeciwieństwie do zwykłego masła nie przypala się i znacznie poprawia smak potraw (osobiście zwolenniczką smalcu nie jestem i stąd poszukiwanie zamienników).

  3. #3
    DONATOR

    User Info Menu

    Domyślnie

    A ja jem gotowane właściwie , tłuszcz to zazwyczaj z orzechów, lub do sałatek na zimno

Podobne wątki

  1. Maciejewski Maciej - W piekle lepiej być nikim
    By iLLmarinen in forum AUDIO-BOOKI
    Odpowiedzi: 0
    Ostatni post / autor: 18-03-12, 13:38

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •  

Wykryto Adblock, wyłącz go, aby zobaczyć ukryte treści!
Enahced by Dirt RIF CustUmz