Zioła, kefir, płatki owsiane - są nie tylko zdrową przekąską, lub dodatkiem do potraw, ale majązbawienny wpływ na wygląd skóry czy włosów. Potwierdzi to każda babcia. Zanim opalimy twarz w letnim słońcu warto raz w tygodniu, poświęcić pół godziny na zadbanie o gładką, promienną i wiosenną cerę. Oto kilka starych, prostych i sprawdzonych przepisów na zdrową i gładką skórę twarzy.
MASECZKA Z PŁATKÓW OWSIANYCH (wygładzająca)
3- 4 łyżeczki płatków owsianych należy ugotować z mlekiem w małym garnuszku (trzymamy na ogniu tylko do momentu wrzenia). Maseczka powinna mieć konsystencję gęstej papki, którą nakładamy na twarz i zostawiamy na 15-20 minut.



MASECZKA DROŻDŻOWA
Genialny sposób na wypryski. Drożdże (wystarczy ćwierć kostki dostępnej w każdym sklepie spożywczym) należy zmieszać z letnim mlekiem lub wodą. Gęstą masę nakładamy na twarz i czekamy aż skrzepnie. Dla osiągnięcia trwałych efektów maseczkę powinno się stosować 1 -2 razy w tygodniu.

Świetnie działa codzienne łykanie kawałka drożdży (wystarczy płaska łyżeczka). Nieprzyjemny posmak można zneutralizować, rozpuszczając je w kubku mleka lub kakao, ważne jednak, żeby napój nie był zbyt gorący.
MASECZKA Z TWAROGU I MIODU (do cery suchej)
Dwie łyżeczki miodu należy lekko podgrzać i zmieszać z twarogiem (ok. 100 gramów). Po 20-30 minutach zmyć z twarzy ciepłą wodą.

MASECZKA Z MIODU, MĄKI I BIAŁKA (do cechy tłustej)
Z białka z jednego jajka należy ubić pianę ( jak do kogla - mogla). Mieszamy ją z połową szklanki miodu pszczelego i łyżką razowej mąki pszennej. Papkę nakładamy na pół godziny.

Żeby specyfiki lepiej działały, przed nałożeniem maseczki warto zrobić sobie kilkuminutową parówkę i przede wszystkim - dobrze oczyścić twarz, na przykład zrobić delikatny peeling. Wtedy składniki odżywcze łatwiej się wchłoną.