Gołąbki z mięsem, pieczarkami i kaszą gryczaną

Składniki
1 kapusta wloska
25 dag chudego miesa mielonego
25 dag pieczarek
2 cebule
1 torebka ryzu
sol, pieprz, odrobina sosu sojowo - grzybowego
1 jajko
lyzka oliwy z oliwek
Sposób przygotowania

Cebule pokroic drobno, zeszklic na oliwie, dodac umyte i pokrojone w male plasterki pieczarki i poddusic.

Kasze ugotowac w torebce w osolonej wodzie

Do miesa dodac wszystkie skladniki i dokladnie wymieszac.

Doprawic do smaku.

Kapuslekko obgotowywac, zdejmujac co chwile wierzchnie liscie. Ja robilam z kapusty wloskiej, ale mozna i ze zwyklej.

Zawijac farsz dokladnie w lisci i ukladac w garnku. Na dnie mozna rozlozyc nie zuzyte liscie. wlac wody, tyle by przykryla golabki, osolic ( mozna dodac wegety ) i gotowac do miekkosci kapusty.