Bakłażany z Zachodniego Wybrzeża
bakłażany 12 sztuk
sól według uznania
papryka według uznania
masło według uznania
majonez 3 łyżek stołowych
ocet 1 łyżek stołowych
sok z cytryny 1 sztuk
pieprz według uznania
sos worcester 1/2 łyżek deserowych
sos chili 1 łyżek stołowych
jajka 2 sztuk
liście sałaty 1 sztuk
Wykonanie:
Obrać bakłażany i pokroić je na plasterki grubości około 1 cm. Przyprawić solą i papryką. Ułożyć w brytfankach. Na każdy plasterek położyć odrobinę masła. Piec w gorącym piekarniku (200 stopni Celsjusza)aż będą miękkie (około 15 minut), przewracając plasterki tylko raz i kładąc odrobinę masła również na drugiej stronie. Upieczone bakłażany umieścić w marynacie zrobionej z majonezu, octu, soku cytrynowego, soli i pieprzu do smaku, sosu Worcester i sosu chili. Podawać na zimno, przybrane liśćmi sałaty i posypane drobno posiekanymi jajkami.