Składniki

ilość porcji: 4

  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 4 plastry salami
  • 4 plastry sera żółtego
  • przyprawa do kurczaka (do smaku)
  • pieprz (do smaku)


Sposób przygotowania

Przygotowanie: 10min. › Gotowanie: 30min. › Gotowe w: 40min.

  1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 180 stopni C.
  2. Filet z kurczaka opłukać i osuszyć ręcznikiem papierowym. Podzielić na dwie części i każdą przekroić jeszcze na pół.
  3. Każdy kawałek mięsa delikatnie rozbić na płat. Oprószyć przyprawą do kurczaka.
  4. Na każdym płacie ułożyć po 1 plasterku salami i sera, zwinąć w roladki. Zabezpieczyć wykałaczkami żeby się nie rozwijały.
  5. Roladki układać na blaszce wyłożonej folią, oprószyć pieprzem.
  6. Piec przez 20-25 minut, aż się zrumienią, w trakcie odwracając raz.

rada

Roladki przed pieczeniem można obtoczyć w roztrzepanym jajku i bułce tartej.