Składniki:

  • 700g marchewki
  • 0,5szklanki zielonego groszku świeżego, mrożonego lub konserwowego
  • 1 - 2 cebule ( ok. 100g)
  • 1/4 szklanki oleju
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1 płaska łyżka cukru
  • 2 -3 łyżki soku z cytryny
  • ok. 2,5szklanki wywaru z gotowania marchewki
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki śmietany

Wykonanie:Obraną i umytą marchewkę wkładamy do garnka i zalewamy wodą. Gotujemy ok. 25 minut. Wyjmujemy z wody i odstawiamy do przestudzenia. Wywaru nie wylewamy. Jeżeli używamy groszek świeży lub mrożony gotujemy do miękkości w oddzielnym naczyniu, odlewamy wywar i odstawiamy.W rondlu rozgrzewamy olej i wrzucamy pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Podduszamy pod pokrywką. Gdy zeszkli się, dodajemy pokrojoną w drobną kostkę marchewkę, wlewamy 0,5 szklanki wywaru z gotowania marchewki i dusimy ok. 10 min. mieszając od czasu do czasu, aby nie przywarła do dna i nie przypaliła się. Dodajemy groszek i dalej dusimy jeszcze 5 - 10 minut. Dodajemy sól, cukier, sok z cytryny.

Wsiewamy mąkę i stale mieszając trzymamy na ogniu ok. 3 min. do jej zeszklenia się. Podlewamy stopniowo wywarem z marchewki do uzyskania konsystencji średnio gęstego sosu. Następnie dodajemy śmietanę i zestawiamy z ognia. Ewentualnie dodajemy jeszcze sól, cukier i sok z cytryny do smaku. Najlepiej smakuje na ciepło.
Dobrze smakuje do wielu dań obiadowych, zwłaszcza do pulpetów mięsnych lub kotletów z ryby.