Śledziowa sałatka kaszubska
Składniki:
filety śledziowe matjas SEKO S.A. - 250 g
ugotowane ziemniaki - 5 sztuk
cebula - 1 sztuka
kiszone ogórki - 2 sztuki
rodzynki - 100 g
koperek - 1 pęczek
kwaśna śmietana - 250 ml
sól, pieprz - do smaku
Przygotowanie:
Filety śledziowe pokroić w grube paski, ugotowane ziemniaki w plastry, a cebulę i ogórki w półkrążki. Rodzynki namoczyć w gorącej wodzie na kilkanaście minut, odcedzić, wystudzić i dodać do sałatki. Koperek pokroić nie za drobno i połączyć ze śmietaną. Wszystko doprawić do smaku pieprzem, solą i dokładnie wymieszać.
Do sałatki pasuje żytni chleb, a najlepiej domowy, kaszubski, wypiekany z żytniej mąki z dodatkiem roztartych ziemniaków.