Sałatka z młodych pędów chmielu

Składniki
1 główka zielonej sałaty
kilka pędów chmielu
1 pęczek dymki
2 jajka ugotowane na twardo
sól, pieprz i cukier do smaku
1 łyżka octu
2 łyżki oleju
Sposob przygotowania

Sałatę dokładnie myjemy, a następnie odsączamy. Liście rozrywamy palcami na mniejsze kawałki. Pędy chmielu i dymki myjemy, osuszamy i kroimy na kawałeczki długości 1 cm. Mieszamy, doprawiamy solą, pieprzem i cukrem, skrapiamy octem i olejem. Delikatnie całość mieszamy, a wierzch dekorujemy jajkami w plasterkach lub posiekanymi w kostkę.

Chmiel
Ma działanie uspokajające i kojące w stanach zmęczenia i wyczerpania nerwowego. Ułatwia zasypianie, łagodzi zaburzenia nerwowe w okresie klimakterium i andropauzy. Jednocześnie przeciwdziała nadmiernej fermentacji, wzdęciom i odbijaniu pokarmów.