Sałatka Waldorff
Składniki
1/4 kg selera
1/4 kg czerwonych winnych jabłek
1 banan
15 dag orzechów włoskich
2 łyżki soku cytrynowego

Sos:
100 ml majonezu
50 ml słodkiej śmietanki lub jogurtu naturalnego
1 łyżka soku cytrynowego
sól i pieprz biały do smaku
Sposob przygotowania

Zagotowujemy niewielką ilość wody (ok. 1/2 l) zakwaszonej łyżką soku cytrynowego. Przyrządzamy sos. Majonez mieszamy z sokiem cytrynowym i śmietanką lub jogurtem, doprawiamy do smaku. Na wrzątek wrzucamy obrany i umyty seler pokrojony w niezbyt dużą kostkę. Gotujemy ok. 5 minut, pilnując, by się nie rozgotował. Powinien być nawet lekko twardy. Odcedzamy i studzimy. Jabłka myjemy i kroimy w kostkę razem ze skórkami, skrapiamy cytryną, by nie ściemniały. Banana myjemy, obieramy i kroimy w plasterki. Układamy przemieszane składniki w salaterce, posypujemy posiekanymi orzechami, zalewamy sosem i wstawiamy do lodówki na 1/2 godziny. Przed podaniem dekorujemy połówkami orzechów.