Szwajcarska sałatka z kiełbasą
Składniki
4 jajka
20 dag salami
15 dag szwajcarskiego ementalera
1 cebula
2 łyżki octu winnego
1 łyżeczka ostrej musztardy
4 łyżki oliwy z oliwek
sól
pieprz czarny
liście sałaty i pęczek szczypiorku do przybrania
Sposob przygotowania
Jajka ugotować na twardo, zalać zimną wodą i odstawić. Kiełbasę pokroić w cieniutkie słupki, a ser w cienkie paseczki. Cebulę obrać i pokroić w cieniutkie talarki. Ocet dokładnie wymieszać z solą, pieprzem, musztardą i oliwą. Wszystkie składniki sałatki połączyć, wymieszać z sosem i ułożyć na pólmisku na liściach sałaty. Jajka obrać ze skorupek i pokroić w plasterki. Obłożyć nimi dookoła sałatkę. Całość przed podaniem posypać pokrojonym drobno szczypiorkiem.