Sałatka makaronowa z indykiem
Składniki
25 dag makaronu rurki
20 dag pokrojonego mięsa z piersi indyczej
15 dag pieczarek
3 łyżki oliwy
1 mała sparzona cytryna
2 duże pomidory
25 dag selera naciowego
po 1 łyżce posiekanej świeżej bazylii i szczypiorku
1 łyżka octu winnego
100 ml kwaśnej śmietany
2 łyżki ostrej musztardy
pieprz świeżo zmielony
sól
Sposob przygotowania
Makaron ugotować na pół twardo (al dente) i dolać łyżkę oliwy. Grzyby oczyścić i pokroić w plastry. Cytrynę umyć, zetrzeć na tarce nieco skórki i wycisnąć sok. Na oleju usmażyć grzyby i pierś indyczą. Dodać skórkę i sok z cytryny i gorący, odcedzony makaron. Wymieszać ocet ze śmietaną, musztardą, solą i pieprzem. Pomidory sparzyć, obrać i pokroić w kostkę. Seler umyć, pokroić listki drobno, a łodygi oczyszczone z włókien w kawałki. Zioła umyć, otrząsnąć z nadmiaru wody i posiekać. Połowę ziół i nać selera odłożyć. Składniki wymieszać delikatnie. Odstawić, by sałatka przegryzła się. Posypać nacią selera i ziołami.