Sałatka z botwiny
Składniki
50 dag ogonków botwinowych (bez liści)
2 pomidory
1 mały jogurt naturalny
3-4 łyżki majonezu
sok z cytryny do smaku
1 łyżka ziół np. drobno posiekany koperek, szczypiorek
2 jaja ugotowane na twardo
liście sałaty
Sposob przygotowania

W garnku zagotowujemy 1,5 l osolonej i lekko osłodzonej wody. Umyte i osuszone ogonki botwiny kroimy na 4-5 cm kawałki i obgotowujemy około 5 minut. Odcedzamy i studzimy.Przygotowujemy sos. Jogurt dokładnie mieszamy z majonezem i doprawiamy do smaku sokiem z cytryny, solą, pieprzem, na końcu dosypując zioła. Na półmisku układamy umyte i osuszone liście sałaty, a na nich kawałki botwinki. Zalewamy przygotowanym sosem jogurtowo-majonezowym. Przybieramy dookoła ćwiartkami jaj na twardo i pokrojonymi na ósemki pomidorami.