Sałatka grecka
Składniki:
4 spore pomidory,
2 ogórki,
1 duża cebula,
ser feta (najlepiej light o obniżonej zawartości tłuszczu),
oliwki czarne lub zielone )- jedno opakowanie,
oliwa z oliwek,
ocet winny,
pieprz biały.
Pomidory pokroić w ósemki i jeszcze raz na pół.
Ogórka pokroić w grube pół lub ćwierć plasterki.
Cebulę w "piórka" ("piórka" tzn. przekroić na pól i kroić wzdłuż).
Ser w grubą kostkę.
Dorzucić oliwki (bez zalewy).
Dodać oliwę z oliwek (ok. 3-4 łyżki) i ocet winny (ok. 3-4 łyżki).
Doprawić pieprzem.
Nie dodajemy soli. Ser Feta i oliwki zawierają wystarczającą ilość soli.
Wszystko razem wymieszać i wstawić do lodówki na ok 30 min. do schłodzenia.