Sałatka lazurowego wybrzeża, czyli nicejska
Składniki:
1 Sos sałatkowy śródziemnomorski Knorr
1 mała główka sałaty
1 czerwona papryka
1 średni pomidor
1 mały ogórek
1 czerwona cebula (lub zwykła)
200 g mrożonej fasolki szparagowej
1-2 puszki tuńczyka
czarne oliwki
2 jajka ugotowane na twardo
opcjonalnie ziemniaki w łupinkach, fileciki anchovies
Sposób przygotowania:
Sałatę umyj, osusz i pokrój. Następnie opłucz warzywa i pokrój w kostkę. Wrzuć fasolkę szparagową do osolonego wrzątku na 5 minut, po wyjęciu opłucz pod bieżącą wodą. Przygotuj Sos sałatkowy śródziemnomorski Knorr zgodnie z przepisem na opakowaniu. Kolejnym etapem jest połączenie warzyw i sałaty z sosem i zostawienie wszystkiego na 5 minut.
Następnie delikatnie wymieszaj składniki z odcedzonym tuńczykiem, oliwkami i udekoruj ćwiartkami jajek. Jeśli nie przepadasz za ostrym smakiem cebuli możesz ją wrzucić do obgotowania razem z fasolą (po pokrojeniu w plastry). Opcjonalnie dodaj ugotowane w łupinach i obrane ziemniaki oraz fileciki anchovies.