Sałatka owocowa - składniki

gałązki świeżej mięty
trawa cytrynowa
2 melony
2 zielone jabłka
kiść zielonych winogron
jagody lub borówki kanadyjskie
lemonka
białe wino
sok z cytryny
cukier do smaku

Sałatka owocowa - sposób przygotowania

Małą ilość wody zagotować z cukrem, gałązką mięty i trawą cytrynową (można kupić świeżą w sklepach z żywnością azjatycką). Odstawić na kilka godzin. Do sosu dodać białe wino oraz sok z cytryny i z połówki lemonki. Proporcje dostosować do własnych upodobań, powinien to być esencjonalny słodko-kwaśny sos z miętową nutą. Melony, najlepiej różnych kolorów, pokroić w kostkę lub wydrążyć w kulki. O ile winogrona nie są drobne i bezpestkowe, przekroić je i usunąć pestki. Dodać pokrojone jabłka i jagody. Zalać sosem, wstawić na godzinę do lodówki, dekorować miętą.