• zielona fasola 1 opakowanie (mrożonka)
  • czerwona papryka 1 szt
  • żółta papryka 1 szt
  • czerwona cebula 1 szt
  • natka pietruszki, kilka gałązek
  • ocet winny biały 4 łyżki
  • musztarda francuska 1 łyżeczka
  • cukier 2 łyżeczki
  • oliwa z oliwek 3 łyżki
  • sól, pieprz

Do osolonego wrzątku wrzucić opakowanie zielonej fasoli, blanszować ok. 5 min (musi być raczej al dente). Odcedzić. Jeszcze gorącą zalać sosem przygotowanym z octu, cukru, musztardy i oliwy. Wymieszać, by sos okrył fasolę. Papryki wypestkować i pokroić na wiórki. Cebulę pokroić w piórka, natkę drobno posiekać. Wszystko wrzucić do fasoli, przemieszać i ewentualnie doprawić solą i pieprzem. Ja posypałem jeszcze (dla pikanterii) mieloną papryczką chili z młynka.