Składniki
1,5 kg truskawek
4 szklanki cukru
1/3 szklanki soku z cytryny
15 g masła


Przygotowanie
Truskawki umyć i obrać z szypułek. Wrzucić do dużego rondla, wsypać cukier i wlać sok z cytryny. Postawić na średnim ogniu. Rozgnieść owoce tłuczkiem do ziemniaków i wymieszać. Doprowadzić zawartość rondla do wrzenia i dodać masło. Gotować ok. 10 – 20 minut, od czasu do czasu sprawdzając gęstość dżemu (wylać na talerzyk łyżkę gorącego dżemu i przechylić; dżem powinien spływać, pozostawiając grubą warstewkę). Zdjąć z ognia i odszumować.
Przełożyć dżem do umytych, wyparzonych i osuszonych słoików, zostawiając nieco miejsca u góry. Zakręcić pokrywki i wstawić słoiki do garnka z wrzącą wodą. Gotować ok. 15 minut, po czym wyjąć słoiki, odwrócić do góry dnem i odstawić do ostygnięcia. Przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu do ok. 1 roku. Dżem można również przełożyć do plastikowych pojemników i zamrozić.