Składniki
5 kg zielonych (surowych) oliwek
4 cytryny, pokrojone na plasterki lub ćwiartki
sól kamienna
biały ocet
oliwa z oliwek
8 ząbków czosnku
oregano, do smaku
nasiona kopru włoskiego, do smaku
listki laurowe, siekane lub w całości, do smaku
suszone chili, do smaku
Przygotowanie
Delikatnie rozgnieść oliwki dnem butelki lub słoika, tylko na tyle, aby usunąć pestkę, nie zmieniając kształtu oliwki. Pozbawione pestek oliwki umieścić w wiadrze z zimną wodą i 2 cytrynami. Opłukać, dwukrotnie zmienić wodę. Zostawić do namoczenia na 24 godziny, w świeżej wodzie z pozostałymi cytrynami. Odcedzić oliwki do płytkiego naczynia, posypać solą. Odstawić na 24 godziny (nie w lodówce). Zamieszać, odlać powstały płyn. Zalać octem i odstawić na kolejne 24 godziny. Odcedzić, włożyć do miski, dodać trochę oliwy z oliwek i zioła. Dobrze wymieszać i włożyć do wysterylizowanych słoików. Zalać oliwą i szczelnie zamknąć. Oliwki są gotowe do spożycia, jednak na początku będą trochę gorzkie. Po jakimś czasie będą mniej gorzkie i bardziej miękkie. Można przechowywać do 12 miesięcy, ale muszą być pokryte oliwą.