Skladniki
2 kg świeżych pomidorów
garść pomidorów suszonych
1 łyżeczka nasion kolendry
1 łyżeczka nasion gorczycy
4 zielone chilli
4 ząbki czosnku
2 czerwone papryki
4 duże cebule
1 łyżka deserowa soli
20 dag ciemnego cukru trzcinowego
500 ml octu winnego z jabłek
Przygotowanie
Przyprawy prażymy na sucho i kruszymy w moździerzu. Suszone pomidory moczymy 20 minut w ciepłej wodzie. Wszystkie warzywa siekamy w malakserze, wrzucamy do dużego rondla, wsypujemy sól, przyprawy i cukier, wlewamy ocet, mieszamy i gotujemy na maleńkim ogniu przez 3 godziny.
Po tym czasie przeprowadzamy próbę: robimy łyżką rowek w powierzchni – jeśli wypełni się octem, gotujemy jeszcze kwadrans i znów sprawdzamy. Gotowe chutneye przekładamy do gorących, wyjałowionych słoików i przechowujemy 8 tygodni, zanim je podamy.