Składniki
2 kg ogórków gruntowych
10 większych szalotek
2 szklanki cukru trzcinowego
1 litr wody
2 szklanki octu spirytusowego
1 łyżka soli
3 łyżki przyprawy curry
1 łyżka gorczycy
kilkanaście ziaren kolendry
kilka suchych owoców kardamonu
kilkanaście ziaren ziela angielskiego
listki z jednego pęczka selera naciowego
Przygotowanie
Odciąć końcówki ogórków, obrać i pokroić je w słupki. Obrać całą szalotkę i pokroić wzdłuż na cząstki. Zagotować litr wody z octem, cukrem i solą. Kiedy się zagotuje dodać curry, starannie wymieszać i wygasić ogień. Do wypieczonych w piekarniku słoików włożyć ogórki, cebulę, seler naciowy i przyprawy, zalać ciepłą wymieszaną zalewą. Zakręcić wygotowanymi pokrywkami. Do garnka z wrzątkiem włożyć ściereczkę, wstawić do niego przygotowane słoiki i pasteryzować około 5 minut.