Składniki:
1 łyżeczka sproszkowanej gorczycy
1/5 łyżeczki sproszkowanych, czerwonych papryczek chilli
2 grubo posiekane ząbki czosnku
3 łyżeczki tartego, świeżego imbiru
125 ml octu
2 miarki miodu
2 kg dojrzałych owoców mango Bowen, obranych i pokrojonych w plastry
1 łyżeczka drobno posiekanych papryczek chilli
1 łyżeczka soli
Przygotowanie:
Do miseczki wrzuć imbir, czosnek, chilli i gorczycę. Dolej 2 łyżki stołowe octu, wymieszaj.
Resztę octu i miodu wlej do dużego rondla. Mieszaj na małym ogniu, aż się połączą. Nie doprowadzaj do wrzenia. Dorzuć mango i mieszkankę przypraw. Dodaj chilli i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz płomień, gotuj przez około godzinę, od czasu do czasu mieszając, aż masa będzie tak gęsta, że pokryje wierzch łyżki. W tym czasie wysterylizuj słoiki i zakrętki. Przełóż gotowe chutney do słoików, zakręć. Nieotwarte chutney można przechowywać przez rok. Po otwarciu trzymaj w lodówce. Przez miesiąc nadaje się do jedzenia.