Składniki

ilość sztuk: 6 słoików o pojemności 900 ml.

  • 8 dużych papryk (czerwone i żółte)
  • 6 ząbków czosnku
  • 1 zielona, ostra papryczka
  • Baza do zalewy
  • 2,5 litra wody
  • 400 ml octu 10%
  • 60 g soli
  • 200 g cukru


  • Dodatkowo
  • 2 łyżki ziaren ziela angielskiego
  • 1 łyżka ziaren czarnego pieprzu
  • 15 liści laurowych
  • 5 łyżeczek gorczycy
  • 2 czubate łyżki miodu
  • 6 łyżek oliwy


Sposób przygotowania

Przygotowanie: 30min. › Gotowanie: 15min. › Gotowe w: 45min.

  1. Sparzyć 6 słoików o pojemności 900 ml.
  2. Parykę umyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić w grube paski.
  3. Czosnek i ostrą papryczkę pokroić w drobne plastry i włożyć na dno wyparzonych słoików.
  4. Przygotować bazę do zalewy, a nastepnie dodać do niej : ziarna ziela angielskiego, ziarna pieprzu, gorczycy i liście laurowe.
  5. Zalewę ostudzić, dodać 2 czubate łyżki miodu i intensywnie zamieszać.
  6. Paprykę ciasno układać do słoików, a nastepnie zalać przestudzoną zalewą.
  7. Na wierzch wlać po łyżce oliwy.
  8. Pateryzować 15 minut.