Składniki:
  • 2,5 kg ogórków
  • 3 - 4 średnie cebule
  • 8 łyżek drobno posiekanej natki pietruszki
  • 2 płaskie łyżki soli

zalewa:
  • ¾ szklanki oliwy
  • ¾ szklanki soku z cytryn lub octu 10%
  • ¾ szklanki cukru
  • ¾ łyżeczki mielonego pieprzu czarnego

Wykonanie:Ogórki myjemy, obieramy i ścieramy na tarce w cienkie plasterki. Cebulę obieramy, kroimy w cienkie piórka. Natkę pietruszki płuczemy i drobno siekamy. Wszystkie składniki mieszamy, dodajemy 2 łyżki soli, dokładnie mieszamy i odstawiamy na 3 godziny.Po odlaniu soku wkładamy do słoiczków (lekko ugniatając) do ¾ jego objetości. Łyżką zruszamy ogórki, aby zalewa, którą będziemy później dodawać, mogła dokładnie po nich rozlać się. Wykonujemy zalewę z w/w składników. Zalewamy sałatkę najlepiej chochelką z dziubkiem, stale mieszając zalewę, lekko ugniatamy. Zalewa powinna pokrywać sałatkę. Zamykamy słoiczki i pasteryzujemy ok. 15 minut.