Składniki:
- 2,5 kg ogórków
- 3 - 4 średnie cebule
- 8 łyżek drobno posiekanej natki pietruszki
- 2 płaskie łyżki soli
zalewa:
- ¾ szklanki oliwy
- ¾ szklanki soku z cytryn lub octu 10%
- ¾ szklanki cukru
- ¾ łyżeczki mielonego pieprzu czarnego
Wykonanie:Ogórki myjemy, obieramy i ścieramy na tarce w cienkie plasterki. Cebulę obieramy, kroimy w cienkie piórka. Natkę pietruszki płuczemy i drobno siekamy. Wszystkie składniki mieszamy, dodajemy 2 łyżki soli, dokładnie mieszamy i odstawiamy na 3 godziny.Po odlaniu soku wkładamy do słoiczków (lekko ugniatając) do ¾ jego objetości. Łyżką zruszamy ogórki, aby zalewa, którą będziemy później dodawać, mogła dokładnie po nich rozlać się. Wykonujemy zalewę z w/w składników. Zalewamy sałatkę najlepiej chochelką z dziubkiem, stale mieszając zalewę, lekko ugniatamy. Zalewa powinna pokrywać sałatkę. Zamykamy słoiczki i pasteryzujemy ok. 15 minut.