Składniki ( na 7 słoików o poj. 750 ml):
  • 3 kg papryki o grubych ściankach

na zalewę:
  • 2 l wody
  • 300 - 500 ml octu 10%
  • 8 łyżek cukru
  • 3 łyżki soli
  • 7 liści laurowych
  • 14 ziaren ziela angielskiego
  • 14 ziaren pieprzu czarnego
  • 3 łyżeczki gorczycy

Wykonanie:Mieszamy składniki zalewy, gotujemy ok. 1 min i odstawiamy do ostudzenia. Paprykę myjemy, kroimy wzdłuż na pół i oczyszczamy z gniazd nasiennych. Płuczemy ponownie i kroimy na mniejsze kawałki wzdłuż. Paprykę układamy w wyparzonych słoikach i dajemy w równych ilościach wyłowione z zalewy przyprawy. Zalewamy przestudzona zalewą, tak aby pokryła całość papryki. Słoiki zamykamy i pasteruyzujemy ok. 10 minut (od chwili zagotowania).