Marynowane kurki
Składniki
800g kurek.
marchewka.
cebula.
zalewa z:.
litr wody.
250ml. octu 10%.
5 łyżek cukru.
1 łyżka soli.
2 liście laurowe.
5 ziaren ziela angielskiego.
kilka ziaren pieprzu kolorowego.
łyzeczka ziaren gorczycy

Zima pyszna przekaska, wspomnienie końca lata.
Etapy przygotowania

Kurki czyścimy i myjemy dokładnie z nadmiaru piasku. Obgotowywujemy w wodzie (około 10 min) z łyżeczką soli, Dokładnie odcedzamy. Osobno przygotowujemy zalewę woda, cukier, sol, ziarna, liscie, pieprz cebula w piorkach gotujemy całość ok 15 min. W tym czasie obgotowane kurki układamy w słoiczkach razem z pokrojona marchewką. Zalewamy gorącą zalewą i zakręcamy. Pasteryzujemy słoiki 15 min od zagotowania sie wody.