Kapusta czerwona kiszona z jabłkami
Składniki
*1 kg kapusty
*20 dag kwaśnych jabłek
*10 dag cebuli
*10 dag porów
*pół łyżeczki nasion kopru
*5 ziarenek ziela angielskiego
*łyżeczka curku
*2 dag soli
Na zimę do słoików
Etapy przygotowania
Kapustę cienko poszatkować.Jabłka umyć i bez obierania pokroić w kostkę.Cebulę i pory oczyścić i pokroić.Wszystkie składniki wymieszać i ułożyć w słoikach,przesypując przyprawami.Postawić w pomieszczeniu o temp.pokojowej.
Po kilku dniach kiszonke przełozyc do miski i trzymać w niej przez kilka godzin,aby ulotniły się olejki eteryczne.Powtórnie włozyć do słoików,obciążyć.Po 5 dniach słoiki zamknąć hermetycznie i przechowywać w chłodnym miejscu.Co pewien czas sprawdzać czy kiszonka pokryta jest sokiem.Jeśli wyschła dodać trochę osolonej,letniej wody.