Składniki:
4 plastry czerstwej drożdżówki lub chałki. Znakomita jest wyrośnięta babka z kruszonką
25 ml Martini Bianco
łyżeczka esencji waniliowej
2-3 jajka w zależności od wielkości grzanek
20 ml śmietanki, mleka lub wody
szczypta soli
2 łyżki masła
100 g koziego twarogu
200 g różnych owoców jagodowych
4 łyżki miodu
kolorowy, świeżo zmielony pieprz
Przygotowanie:
Skrop drożdżówkę Martini. Roztrzep jajka ze śmietanką, esencją waniliową i szczyptą soli. Rozgrzej masło na patelni. Panieruj plastry ciasta w masie jajecznej. Smaż na złoty kolor z obu stron. Usmażone grzanki ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na usmażone grzanki pokrusz twaróg i wstaw je do piekarnika z włączoną funkcją grillowania, aż ser się podpiecze. Gotowe grzanki obsyp owocami, polej miodem i oprósz pieprzem.