Składniki do burgera:
350 g oczyszczonej, zmielonej, polędwicy wołowej
sól, pieprz do smaku
100 ml wody
oliwa z oliwek do smażenia
2 duże bułki pełnoziarniste
0,5 sałaty lodowej
2 twarde pomidory
0,5 ogórka
100 g sera mozzarella
wykałaczki
czarne oliwki
Składniki do sosu do burgera i sałatki:
150 g jogurtu naturalnego light
4 łyżki ketchupu
sól, pieprz do smaku
Składniki do salsy do burgera:
3 twarde pomidory
3 łyżki ketchupu
sól, pieprz do smaku
oliwa z oliwek
Składniki do sałatki:
100 g pomidorków koktajlowych
20 g kiełków rzodkiewki
ziarna słonecznika
pozostałości sałaty, ogórków, pomidorów, sera mozzarella i oliwek
Przygotowanie:
Burger: dobrze schłodzone, mielone mięso przełożyć do miski, doprawić solą i pieprzem, dodać wody, łyżkę oliwy z oliwek, następnie dokładnie zarobić w jednolitą masę. Gotową masę uformować w formie placków, przełożyć na talerz i włożyć na 30 minut do lodówki.
Podczas oczekiwania na schłodzenie burgerów, mamy czas na przygotowanie pozostałych składników.
Sos do burgera i sałatki: jogurt naturalny przełożyć do miski i wymieszać z ketchupem, doprawiając do smaku solą i pieprzem.
Salsa do burgera: pomidory umyć, obrać i zetrzeć na tarce, a następnie doprawić do smaku solą, pieprzem, oliwą z oliwek i ketchupem.
Gotowy burger: pomidory umyć, obrać, a następnie pokroić w plasterki.
Ser mozzarella pokroić w plastry. Ogórki obrać, wyczyścić z nasion i pokroić. Sałatę opłukać i porwać. Bułki przekroić i włożyć do nagrzanego piekarnika 160ºC by nabrały chrupkości i były ciepłe.
Gotowe pieczywo wyciągnąć i przygotować: dolną część bułki posmarować salsą, a górną sosem.
Mięso wyciągnąć z lodówki i usmażyć na niewielkiej ilości oliwy z oliwek, a następnie przełożyć na blachę, przykryć plastrami sera mozzarella i włożyć do piekarnika nagrzanego na 160ºC (jeśli mamy taką możliwość ustawić piekarnik tylko na górną część grzania) do momentu roztopienia sera.
Na dolną część bułki układać warstwowo sałatę, pomidory, ogórki, zapieczone mięso, a następnie przykryć całość jej górną częścią. Całość spiąć wykałaczkami z oliwkami.
Sałatka: pomidorki koktajlowe umyć i pokroić w ćwiartki. Wymienione składniki pokroić, przełożyć do naczynia dodać sos i całość wymieszać. Gotową sałatkę podawać w miseczce udekorowaną kiełkami i posypaną nasionami słonecznika.