Składniki:
4 szt. kukurydzianych placków tortilli (20cm średnicy)
4 szt. pszennej tortilli (20cm średnicy)
papier do pieczenia
100 g jogurtu naturalnego light
sól, pieprz do smaku
1 cytryna
sałata lollo ciemna i zielona do dekoracji
1 cykoria


Składniki salsy:
6 szt. świeżych pomidorów
0,5 ogórka świeżego
100 g pomidorów bez skóry (konserwowych)
sól, pieprz do smaku
oliwa z oliwek
świeża kolendra


Przygotowanie:
Tortille pokroić w trójkąty i położyć na płaskiej blasze wyłożonej papierem do pieczenia, a następnie włożyć do nagrzanego piekarnika na 160ÂşC i piec do momentu wysuszenia. Jogurt naturalny przełożyć do miseczki i doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny.


Przygotowanie salsy:
Pomidory bez skóry zmiksować na jednolitą masę. Świeże pomidory obrać, i pokroić w drobną kosteczkę.
Ogórka obrać, oczyścić z nasion i pokroić w drobną kosteczkę. Wszystkie składniki przełożyć do miski, wymieszać i doprawić do smaku solą, pieprzem, oliwą z oliwek i posiekaną, świeżą kolendrą.


Sałatę i cykorię umyć i oddzielić liście.
Gotowe chipsy z tortilli podawać z salsą i jogurtem w oddzielnych miseczkach, udekorowane liśćmi cykorii i sałaty.