Składniki:
4 kromki pieczywa tostowego
3 łyżki masła
garść świeżej bazyli i tymianku
dól gruboziarnista


omlet:
3 jajka zielononóżkI
4 łyżki maślanki
4 pomidorki cherry
szczypiorek


sałatka:
garść rukoli
sól
pieprz
chlust oliwy
sok z połowy cytryny


Przygotowanie:
Z pieczywa tostowego za pomocą ringu (foremki) wytnij kółka.W moździerzu utrzyj świeże zioła. Posól je i dodaj masło. Wszystkie składniki bardzo dokładnie połącz. W misce roztrzep jajka. Dodaj maślankę, posiekany szczypiorek i kawałki pomidorków. Masę dopraw solą. Na patelni rozpuść ziołowe masło i połóż ringi. Wlej do nich masę jajeczną. Krązki pieczywa tostowego posmaruj masłem ziołowym. Omlety i krązki pieczywa wstaw na chwilę do piekarnika. Świeżą rukolę dopraw solą i pieprzem. Skrop sokiem z cytryny i oliwą dobrej jakości. Tosty podawaj z sałatką ze świeżej rukoli i omletem.