Składniki:
ciabatta
1,5 kg wieprzowych żeberek
150 g zblanszowanych rydzów
150 g kiszonych rydzów
szklanka wody
sól
pieprz
Marynata:
łyżka ketchupu
łyżka jasnego sosu sojowego
łyżka ciemnego sosu sojowego
pół puszki pomidorów krojonych
sól
4 ząbki czosnku
cebula
2 gałązki rozmarynu
4 liście laurowe
Majonez:
3 żółtka
250 ml oliwy lub oleju
kilka listków tymianku
sok z połowy cytryny
ząbek czosnku
łyżka gorącej wody
sól
Dodatki:
6 łagodnych pikli z ogórka
papryczka chili
2 łyżki miodu lipowego
świeża kolendra
Przygotowanie:
W misce przygotuj marynatę. Żebra posól, popieprz i zamarynuj. Odstaw na 2 godziny. Zamarynowane mięso pokrój na mniejsze części i przełóż do szybkowaru. Dodaj pokrojone kiszone i zblanszowane rydze oraz dodatki z marynaty. Do garnka wlej wodę. Wstaw garnek na ogień i gotuj ok. 20 minut. Jeżeli nie masz szybkowaru, gotuj żebra do miękkości. Przygotuj domowy majonez. W misce utrzyj żółtka, sok z cytryny. Stopniowo w bardzo małych ilościach, cienkim strumieniem dodaj oliwę lub olej. Cały czas ucieraj. Na końcu dodaj odrobinę wrzątku, upieczony posiekany czosnek. Majonez dopraw solą i listkami tymianku.
Do osobnej miski dodaj papryczkę chili, miód, kolendrę i pikle z ogórka. Ugotowane mięso oddziel od kości i posiekaj razem z grzybami. Bułkę przekrój wzdłuż. Połowę posmaruj majonezem, nałóż mięso i pikle. Smacznego!