słoik (450 g) liści winogron w zalewie150 g mielonego mięsa wieprzowego150 g mielonego mięsa wołowego1 cebula2 łyżki nieugotowanego ryżu1 łyżka posiekanego świeżego koperku1 łyżka posiekanej świeżej natki pietruszki1 łyżka posiekanej świeżej mięty1 łyżka bułki tartej1 jajko4 łyżki oliwy z oliwek1 cytryna50 g sera GravierasólpieprzLiście winogron odsącz z zalewy i przepłucz wrzątkiem.Przygotuj farsz: cebulę posiekaj w kostkę i zeszklij na niewielkiej ilości oliwy z oliwek. W misce wyrób na jednolitą masę mięsa mielone, jajko, bułkę tartą, podsmażoną cebulę, ryż, koperek, natkę, miętę, sól i pieprz do smaku.Rozłóż liście winogron i nałóż na każdy ok. 1 płaskiej łyżki przygotowanego farszu. Zawiń brzegi liści jak gołąbki.Na dno garnka wyłóż pozostałe liście winogron i kilka plasterków cytryny. Na nich ułóż ściśle pozawijane dolmadakia i obciąż talerzem, by nie wypłynęły podczas gotowania. Zalej wodą do wysokości 2 cm nad talerzem, dodaj 2 łyżki oliwy i gotuj do miękkości przez około 60 minut na wolnym ogniu.Podawaj posypane tartym serem Graviera.