dla 6-8 osób

500 g makaronu spaghetti lub wstążki
650 g mielonej wołowiny
650 g mielonej wieprzowiny
1 cebula
1 puszka (400 g) pomidorów pelati
1 łyżka posiekanego świeżego oregano
1 łyżka posiekanej świeżej natki pietruszki
oliwa
sól
pieprz

Sos beszamelowy:
150 g masła
4-5 łyżek mąki pszennej
1 i 1/2 l mleka
sól
pieprz

250 g startego sera mozzarella lub innego ulubionego sera


Przygotuj beszamel: w rondlu na niewielkim ogniu roztop masło, dodaj mąkę, delikatnie mieszając, przesmaż, ale nie rumień. Następnie, cały czas mieszając masę trzepaczką, wlewaj mleko. Nie przerywając mieszania, zagotuj sos i podgrzewaj, aż zgęstnieje i będzie miał kremową konsystencję. Dopraw solą i pieprzem.
Na dużej patelni lub w rondlu rozgrzej oliwę i dodaj pokrojoną w kostkę cebulę, zeszklij, a następnie dodaj mięsa. Smaż, mieszając, aż mięso będzie rumiane, a woda odparuje. Dodaj pomidory z puszki, dopraw solą i pieprzem i ewentualnie cukrem, jeśli pomidory były bardzo kwaśne. Dodaj posiekane zioła i odstaw.
Makaron ugotuj na półtwardo w dużej ilości osolonego wrzątku, odcedź i przełóż do dużego naczynia do zapiekania. Do makaronu dodaj sos mięsny, dwie łyżki beszamelu, połowę startego sera i dokładnie wymieszaj. Następnie całość zalej pozostałym sosem, posyp serem i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C. Piecz 25-30 minut, aż sos będzie złocistobrązowy. Podawaj na ciepło.