Składniki:

  • 5 g suszonych liści podbiału
  • 5 g liści szałowi
  • 5 g kwiatu czarnego bzu
  • 5 g kwiatu lipy
  • 5 g korzenia arcydzięgiela
  • 5 g korzenia lubczyku
  • 5 g korzenia lukrecji
  • 5 g malin
  • 5 g owoców róży
  • 5 g owoców głogu
  • 5 g kwiatu słonecznika
  • 5 g młodych pędów sosny
  • 5 g ziela szanty
  • 500 ml spirytusu
  • 750 ml czerwonego, wytrawnego wina
  • 125 ml jasnego miodu


Przygotowanie:
Wszystkie zioła i owoce zalać w dużym słoju alkoholem, zamknąć i odstawić na dwa tygodnie w ciepłe miejsce. Po tym czasie nalewkę przefiltrować dosłodzić miodem i odstawić do wyklarowania na co najmniej kolejne dwa tygodnie. Potem znów przefiltrować i rozlać do butelek.