Składniki:
- 5 g suszonych liści podbiału
- 5 g liści szałowi
- 5 g kwiatu czarnego bzu
- 5 g kwiatu lipy
- 5 g korzenia arcydzięgiela
- 5 g korzenia lubczyku
- 5 g korzenia lukrecji
- 5 g malin
- 5 g owoców róży
- 5 g owoców głogu
- 5 g kwiatu słonecznika
- 5 g młodych pędów sosny
- 5 g ziela szanty
- 500 ml spirytusu
- 750 ml czerwonego, wytrawnego wina
- 125 ml jasnego miodu
Przygotowanie:
Wszystkie zioła i owoce zalać w dużym słoju alkoholem, zamknąć i odstawić na dwa tygodnie w ciepłe miejsce. Po tym czasie nalewkę przefiltrować dosłodzić miodem i odstawić do wyklarowania na co najmniej kolejne dwa tygodnie. Potem znów przefiltrować i rozlać do butelek.