Składniki

ilość porcji: 6

  • 3/4 szkl. wody
  • 3/4 szkl. cukru
  • 1 laska cynamonu
  • 1 pomarańcza
  • 10 goździków
  • 750 ml czerwonego wina


Sposób przygotowania

Przygotowanie: 10min. › Gotowanie: 35min. › Gotowe w: 45min.

  1. W rondelku połączyć wodę z cukrem i laską cynamonu. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować na wolnym ogniu.
  2. Przekroić pomarańczę na pół i wycisnąć sok do gotującej się wody. Wcisnąć goździki w zewnętrzną część skórki pomarańczy i wrzucić skórkę do gotującej się wody. Gotować na wolnym ogniu przez kolejne 30 minut aż uzyskamy gęstą mieszankę.
  3. Wlać wino i gotować aż będzie parować, ale nie doprowadzić do wrzenia. Wyciągnąć napikowane goździkami skórki pomarańczy. Podawać grzańca na gorąco w kubkach lub w nagrzanych w ciepłej wodzie szklankach (zimne szklanki pękną).