Składniki
ilość porcji: 6
- 3/4 szkl. wody
- 3/4 szkl. cukru
- 1 laska cynamonu
- 1 pomarańcza
- 10 goździków
- 750 ml czerwonego wina
Sposób przygotowania
Przygotowanie: 10min. › Gotowanie: 35min. › Gotowe w: 45min.
- W rondelku połączyć wodę z cukrem i laską cynamonu. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować na wolnym ogniu.
- Przekroić pomarańczę na pół i wycisnąć sok do gotującej się wody. Wcisnąć goździki w zewnętrzną część skórki pomarańczy i wrzucić skórkę do gotującej się wody. Gotować na wolnym ogniu przez kolejne 30 minut aż uzyskamy gęstą mieszankę.
- Wlać wino i gotować aż będzie parować, ale nie doprowadzić do wrzenia. Wyciągnąć napikowane goździkami skórki pomarańczy. Podawać grzańca na gorąco w kubkach lub w nagrzanych w ciepłej wodzie szklankach (zimne szklanki pękną).