Galaretkowy kompocik z jasnych winogrona i czereśni z dodatkiem syropu malinowego. Doskonale smakuje zarówna na ciepło, jak i po ostudzeniu.


trudność: łatwe
czas:
1-30 min

Kompot winogronowy z czereśniami - SKŁADNIKI:





  • 50 dkg czereśni
  • 1/2 szklanki syropu malinowego
  • 2/3 szklanki cukru
  • 3 l wody
  • 1 galaretka agrestowa





Kompot winogronowy z czereśniami - PRZYGOTOWANIE:

Winogrona oberwać z kiści, z czereśni oderwać ogonki. Owoce umyć, przełożyć do garnka. Do owoców wlać wodę i syrop malinowy, dodać cukier, zagotować. Gotować pod przykryciem ok. 10-15 minut. Po tym czasie garnek z kompotem zdjąć z ognia. Do kompotu wsypać galaretkę i wymieszać tak, żeby się dokładnie rozpuściła. Kompot podawać na ciepło lub po ostudzeniu.