Nalewka Jarzębinowa
Składniki:
500 ml spirytusu
1 szklanka suszonej jarzębiny
4 daktyle
2 figi
3 śliwki suszone kalifornijskie
˝ szklanki rodzynek
2 łyżki stołowe cukru
Spirytus 500 ml mieszamy z wodą 1:1 i pozostawiamy na 24h.
Do słoja wrzucamy 1 szklankę suszonej jarzębiny (zbieramy dojrzałą jarzębinę i mrozimy w zamrażalniku przez kilka dni, następnie rozmrażamy i suszymy np.: w piekarniku), daktyle, figi, śliwkę (wszystko pocięte na kawałeczki) i rodzynki. Następnie całość zalewamy przygotowaną wódką. Pozostawiamy na 2 tygodnie.
Po dwóch tygodniach zlewamy do czystego słoja. Pozostałe owoce zasypujemy dwoma łyżkami stołowymi cukru i dodajemy 200 ml przegotowanej, ostudzonej wody. Pozostawiamy na 2 tygodnie.
Po dwóch tygodniach odcedzamy od owoców, owoce wyciskamy i łączymy dwa nalewy. Pozostawiamy w ciemnym miejscu na miesiąc.
Nalewkę możemy wzbogacić dodając w punkcie 4, wiórki dębowe oraz/lub 50g koniaku/winiaku. Po dodaniu wiórków dębowych nalew trzymamy maksymalnie do 3 miesięcy i odcedzamy. Po tym czasie nalewka nadaje się do spożycia, natomiast dłuższe jej leżakowanie poprawia walory smakowe.