Nalewka z czarnej porzeczki
SKŁADNIKI:
* * 2 kg czarnej porzeczki,
* * 1 kg cukru,
* * 1 litr spirytusu,
* * 1 litr wody
Owoce czarnej porzeczki opłukać, wsypać suche do dużego słoja, przesypując cukrem. Odstawić w ciepłe miejsce na kilka dni (2-5). Co jakiś czas potrząsamy słojem, i odkręcamy na chwilę zakrętkę , by nie pękł nam słoik. Gdy cukier się rozpuści, wlewamy spirytus, mieszamy i odstawiamy na ok.1,5 tygodnia. Po tym czasie zlewamy sok i dolewamy wodę , odstawiamy na ok. 3 tygodnie.Po upływie tego czasu filtrujemy np. przez filtr do kawy , nalewamy do butelek i odstawiamy w chłodne miejsce na min. 6 miesięcy.Nalewka może stać kilka lat , o ile ktoś tyle wytrzyma.