Składniki:
400 g grillowanych karczochów marynowanych w oleju
2 łodyżki selera naciowego
4 sardele
4 łyżki oliwy pieprzowej
1,5 łyżki dobrego białego octu
1,5 łyżki Martini Bianco
łyżka oliwy cytrynowej
ząbek czosnku
100 g parmezanu
50 g orzechów włoskich uprażonych na suchej patelni
sól, pieprz i cukier do smaku


Przygotowanie:
Wyjmij karczochy z oleju. Pokrój je na połówki. Rozłóż karczochy na półmisku. Obierz łodygi selera naciowego i pokrój w cienkie plasterki. Posyp nimi karczochy. Utrzyj w moździerzu sardele z trzema łyżkami oliwy pieprzowej i ząbkiem czosnku. Dopraw octem i słodkim Martini. Ewentualnie dopraw solą, pieprzem i cukrem. Polej warzywa sosem. Pokrój parmezan w płatki i ułóż na sałatce. Przed podaniem skrop oliwą cytrynową i posyp orzechami.