Składniki:
pęczek szparagów zielonych
2 łyżki cukru brązowego
2 łyżki oliwy
sól
pieprz gruboziarnisty
2 łyżki musztardy angielskiej
2 łyżki miodu
2 żółtka
3 łyżki oleju rzepakowego
ćwierć szklanki wrzątku
2-3 gałązki świeżego chilli
łyżeczka listków tymianku


Przygotowanie:
Do miski wlewam miód i dorzucam musztardę oraz żółtka, mocno ucieram na jednolitą masę. Do powstałego sosu delikatnie wlewam olej wciąż mieszając po czym dolewam wrzątku i dalej mieszam. Wszystko przekładam do metalowej lub szklanej, większej misy i wstawiam do kąpieli wodnej. Za pomocą trzepaczki ubijam sos około 5 minut aż powstanie delikatna piana. Doprawiam listkami tymianku. W wąskim garnku zagotowuję wodę z cukrem. Szparagi obieram za pomocą obieraczki i ucinam 2 cm od strony korzenia. Wstawiam na 5 minut do gotującej się wody. Po ugotowaniu szparagi osuszam i grilluję na posmarowanej oliwą patelni grillowej. Ciepłe szparagi podaję na półmisku, polane sosem musztardowym.