Składniki
4 garście ulubionych bądź dostępnych dzikich ziół z pola
cebula dymka
2 małe piersi z wiejskiego kurczaka lub jedna duża
1 ząbek czosnku
łyżeczka posiekanego tymianku
łyżeczka posiekanej bazylii
sok z połowy cytryny
2 łyżki jogurtu
sól
pieprz świeżo mielony


Sos:
sok z jednej cytryny
ząbek czosnku
6 łyżek oliwy
1 łyżka cukru brązowego
łyżka posiekanego koperku




Przygotowanie:
Z ząbka czosnku, tymianku, bazylii, soku z cytryny, jogurtu oraz przypraw robię marynatę. Pierś z kurczaka oczyszczam z białych błon i kroję pod skosem na grubsze plastry. Wkładam w marynatę po czym do lodówki na kilka godzin. Po upływie czasu rozgrzewam patelnię grillową i smażę zamarynowane kurczaki. Z cytryny, czosnku, oliwy, brązowego cukru i koperku robię sos, najłatwiejszą metodą jest umieszczenie składników w słoiku i po prostu ich wymieszanie. Gotowego kurczaka rozkładam na talerzach jak carpaccio, na to świeże zioła, a wszystko polewam sosem i posypuję posiekaną dymką.