kładniki, 7 szaszłyków:

 400 g świeżego tuńczyka
 1 czerwona papryka
 1 cebula cukrowa
 natka pietruszki do dekoracji

Marynata:
 2 łyżki drobno startego obranego świeżego imbiru
 3 łyżki octu ryżowego
 2 łyżki oleju (np. z orzechów ziemnych)
 2 łyżki oleju sezamowego
 2 łyżki sosu sojowego
 2 łyżki miodu
 1 łyżeczka pikantnej przyprawy chilli w płatkach*
 świeżo zmielony pieprz

oraz: 7 szpikulców metalowych wielokrotnego użytku lub jednorazowe szaszłyki drewniane, chleb żytni z grilla

Przygotowanie:

  • Wszystkie składniki marynaty wymieszać w miseczce. Tuńczyka pokroić na 2 cm kawałki i wymieszać z marynatą. Odstawić na 30 minut. Jeśli używamy drewnianych szpikulców najlepiej je wcześniej namoczyć z zimnej wodzie, przez około 30 minut.
  • W międzyczasie pokroić paprykę oraz cebulę na 2 cm kawałki. Nadziewać na szpikulce na przemian z tuńczykiem. Grillować na średnio rozgrzanym grillu, często przewracając, aż szaszłyki ładnie się zrumienią z każdej strony, przez około 5 do 15 minut (w zależności od stopnia rozgrzania i rodzaju grilla). Posypać listkami natki pietruszki i podawać z grillowanym chlebem żytnim.

* Można zastąpić 1/2 łyżeczki chilli w proszku lub świeżą papryczką chilli