Składniki, około 7 szaszłyków:

 1 kg piersi kurczaka (2 sztuki)
 sól, pieprz
 4 łyżki soku z cytryny
 6 łyżek oliwy z oliwek
 mała szczypta szafranu
 świeży tymianek


Do serwowania: biały ryż, oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia

Potrzebne będą: patelnia grillowa (lub grill) oraz drewniane patyki na szaszłyki, które należy wcześniej moczyć w zimnej wodzie przez 1/2 godziny.





Przygotowanie:

  • Piersi kurczaka umyć, osuszyć, odciąć ewentualne skórki, włókna i kostki. Pokroić wzdłuż na paski, oprószyć solą oraz pieprzem. Do miski wlać sok z cytryny, dodać 6 łyżek oliwy z oliwek oraz roztarty w moździerzu szafran. Włożyć piersi kurczaka i wymieszać. Odstawić na 15 minut.
  • Paski kurczaka wyjąć z marynaty i nakłuć na szaszłyki zawijając je jak w harmonijkę. Szaszłyki ułożyć na rozgrzanej patelni grillowej i grillować przez około 5 minut, następnie przełożyć na drugą stronę i grillować przez kolejne 5 minut.
  • Pod koniec na szaszłykach ułożyć gałązki lub listki tymianku. Podawać z białym ryżem i ewentualnie oliwą oliwek z pierwszego tłoczenia. Doprawić ewentualnie solą oraz pieprzem.