Steki z rostbefu z grilla
- 2 steki z rostbefu
- ząbek czosnku
- cebula
- łyżeczka oliwy z oliwek
- łyżeczka octu winnego
- łyżeczka musztardy Dijon
- rozmaryn
- świeżo mielony pieprz
- grubo mielona sol
Posiekać rozmaryn, ząbek czosnku i cebule. Zmiksować razem cebule, czosnek, oliwę, ocet i musztardę. Wymieszać z rozmarynem, szczyptą pieprzu, masą posmarować z każdej strony steki i odstawić na 2 godz do lodówki. Gotowe przed smażeniem lekko oskrobać z marynaty.
Rozgrzać maksymalnie grilla (u mnie elektryczny), posmarować oliwą, grillować steka z każdej strony w zależności od lubienia stopnia wysmażenia od 3 do 5 minut. U mnie są steki 3 minutowe. Zawinąć w folie o odstawić na 5 minut, żeby mięso odpoczęło. Gotowe na talerzu posypać grubo zmieloną solą, można podać z sosem BBQ.