Steki z rostbefu z grilla

  • 2 steki z rostbefu
  • ząbek czosnku
  • cebula
  • łyżeczka oliwy z oliwek
  • łyżeczka octu winnego
  • łyżeczka musztardy Dijon
  • rozmaryn
  • świeżo mielony pieprz
  • grubo mielona sol




Posiekać rozmaryn, ząbek czosnku i cebule. Zmiksować razem cebule, czosnek, oliwę, ocet i musztardę. Wymieszać z rozmarynem, szczyptą pieprzu, masą posmarować z każdej strony steki i odstawić na 2 godz do lodówki. Gotowe przed smażeniem lekko oskrobać z marynaty.

Rozgrzać maksymalnie grilla (u mnie elektryczny), posmarować oliwą, grillować steka z każdej strony w zależności od lubienia stopnia wysmażenia od 3 do 5 minut. U mnie są steki 3 minutowe. Zawinąć w folie o odstawić na 5 minut, żeby mięso odpoczęło. Gotowe na talerzu posypać grubo zmieloną solą, można podać z sosem BBQ.