Składniki



  • 4 duże filety z kurczaka
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 250 g mozzarelli
  • 100 g szynki w plastrach
  • 1 łyżka bazylii + kilka listków do dekoracji
  • 1 łyżka oregano
  • sól, pieprz
  • 1 cukinia
  • 2 papryki
  • 2 pomidory

Etapy przygotowania

Warzywa umyć, osuszyć, pokroić w kawałki. Filety umyć, osuszyć. W kilku miejscach zrobić poprzeczne nacięcia. Mozzarellę pokroić w plastry. Razem z plastrami szynki włożyć w nacięcia. Naczynie żaroodporne wyłożyć dużym arkuszem folii aluminiowej, tak by brzegi założyć do środka. Włożyć filety, a dookoła ułożyć kawałki warzyw. Oprószyć solą, pieprzem i ziołami. Piec ok. 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 °C. Rozgrzać grill lub w piekarniku włączyć opcję grillowania. Mięso z warzywami ułożyć na grillu. Piec do zrumienienia. Udekorować świeżymi ziołami. Kurczaka podawać w naczyniu, w którym się piekł. Dobrze smakuje z makaronem lub ryżem.1 porcja: ok. 650 kcal, 59 g białka, 23 g tłuszczu, 50 g węglowodanów