Te smaczne warzywa można nadziać na szpikulce i piec jak szaszłyki, albo rzucić prosto na grill. Podawać na gorąco lub w temperaturze pokojowej. Jako zimne resztki są bardzo dobre na chrupiącym chlebie.
SKŁADNIKI
1 mały bakłażan pokrojony na plastry grubości 2 cm
2 małe czerwone papryki bez gniazd nasiennych, pokrojone w szerokie paski
3 cukinie pokrojone w plasterki
6 świeżych grzybów bez nóżek
60 ml (1/4 szklanki) oliwy z oliwek
60 ml (1/4 szklanki) soku z cytryny
10 g (1/4 szklanki) grubo posiekanej świeżej bazylii
2 ząbki czosnku, obranego i rozdrobnionego
Sposób przygotowania
Włożyć bakłażana, czerwoną paprykę, cukinię i świeże grzyby do naczynia.
W średniej misce wymieszać razem oliwę, sok z cytryny, bazylię i czosnek. Zalać tym warzywa, przykryć i marynować w lodówce przez co najmniej 1 godzinę.
Rozgrzać grill do wysokiej temperatury.
Położyć warzywa bezpośrednio na ruszcie lub ponabijać na patyczki. Grillować 2 do 3 minut z każdej strony, lub aż osiągną odpowiednią miękkość. W trakcie opiekania często smarować marynatą.